Stap 1: Reduce

Verminder afval door slim in te kopen

U wilt zo lang mogelijk geld besparen met het scheiden van uw afval. De meest efficiënte stap is om kritisch naar de bron van uw afval te kijken: de producten van uw leveranciers. Een simpele logica natuurlijk, want als er minder afvalstromen uw bedrijf in komen, hoeft u minder te hergebruiken of te recyclen. Stel uzelf daarom eens de vraag:

1. Wat koop ik als bedrijf precies allemaal in?

Papier en plastic? Of juist heel veel glas? Probeer eens op te schrijven hoeveel verschillende afvalstromen er door uw bedrijf heen gaan.

2. Waar gebruik ik al die producten voor?

En zeker niet onbelangrijk: heeft u al die producten nog steeds nodig? Helemaal niet verkeerd om ook op deze manier eens kritisch naar uw producten te kijken. Dat scheelt namelijk ook weer verpakkingsmateriaal.

Betrek uw medewerkers

Met een duidelijk antwoord op deze vragen, is het slim om ook uw medewerkers bij uw uitdaging te betrekken. Tenslotte wordt het een uitdaging in uw hele bedrijf. “We willen minder afval weggooien. Hebben jullie ideeën?” Altijd waardevol, want uw medewerkers werken het meest met desbetreffende producten.

Betrek uw leveranciers bij uw uitdaging

Ga vervolgens het gesprek aan met uw leveranciers. Hoe zorgen jullie er samen voor dat er zo min mogelijk afval uw bedrijf in komt?

01

Vertel uw leveranciers dat u afval wilt reduceren

Door uw leveranciers te vertellen dat u minder afvalstromen in uw bedrijf wilt, geeft u aan graag met hen over een oplossing na te denken. Daarmee laat u zien dat u vertrouwt op de expertise en creativiteit van uw leverancier. Plus, het geeft u een goed imago.

02

Kijk samen naar (nieuwe) manieren van leveren

Is het mogelijk om producten zonder of met minder verpakkingsmateriaal te leveren?

03

Onderzoek of uw afval te hergebruiken is

In dit geval neemt uw leverancier het afval na levering direct mee. Of neemt het bij de volgende levering weer mee. Denk aan houten pallets of glaswerk; materialen die eenvoudig en goedkoop herbruikbaar zijn.

04

Bekijk inkoopalternatieven met minder afval

Ga met uw leverancier op zoek naar gelijkwaardige producten die minder afval hebben of makkelijker te verwerken zijn.

05

Onderzoek of uw reststromen te hergebruiken zijn in uw productieproces

Soms kunt u bepaalde verpakkingen direct in uw bedrijf hergebruiken. Denk aan dozen, die kunt u vaak prima voor uw eigen producten hergebruiken. Maar ook aan vlees en groenten, waar vaak nog makkelijk iets anders van te maken is. Zoals de wortelkontjes en tomatenkernen die een jus een extra speciale smaak geven.

Hulp nodig?

Heeft u graag dat een expert meekijkt naar uw afvalstromen, kansen blootlegt en begeleiding biedt met de gesprekken tussen uw leveranciers en medewerkers? We helpen u graag.

Succesverhaal

Hoe IT-bedrijf Decos van 2 rolcontainers naar 6 gescheiden afvalstromen ging