Stap 3: Recycle

Maak nieuw van ‘oud’

Pas op het moment dat u iets gaat weggooien, komt deze ‘R’ in beeld: Recycle. De laatste stap in het verkleinen van uw afvalstromen (lees ook: Reduce en Re-use). Veel ondernemers scheiden al hun afval, maar nog lang niet in het aantal afvalstromen dat ook voor hen kostentechnisch interessant is.

Juist recyclen

Recyclen gaat vooral over de ‘juiste manier’ van scheiden, want wie echt zijn afvalstromen wil verminderen en dus op kosten wil besparen, zal zijn restafval scherp moeten onderverdelen in stromen. Alleen zo kan een afvalverwerker er nieuwe materialen van maken.

CO2-heffing op restafval

Goed scheiden van afval wordt ook gestimuleerd door de overheid. Bijvoorbeeld met de nieuwe CO2-heffing, die het verbranden van restafval ontmoedigd door het extra te belasten. Onlangs zijn de eerste plannen voor deze heffing bekendgemaakt. Op basis hiervan is een inschatting gemaakt van het heffingstarief voor de komende jaren. Hieruit blijkt dat we rekening moeten houden met een prijsstijging van minimaal €20,- per ton brandbaar restafval richting 2030.

01

Stel, u gooit een glazen fles weg en u scheidt nog geen restafval. Wat gebeurt er dan?

De glazen fles wordt, samen met de rest van uw restafval, verbrand. Voor de productie van een nieuwe glazen fles, is opnieuw zand, kalk en soda uit de aarde nodig.

> hoe het beter kan?

Gooi uw glas in een glasbak. Wij recyclen het glas, waardoor we voor een nieuwe fles nog maar een klein beetje nieuwe grondstoffen nodig hebben. De productie van gerecyclede flessen bespaart zo’n 15-20% energie ten opzichte van de productie van nieuwe flessen.

02

Stel, u gooit papier weg en u scheidt nog geen restafval. Wat gebeurt er dan?

Het papier wordt, samen met de rest van uw restafval, verbrand. Een nieuwe doos vraagt opnieuw om de kap van bomen. En dat terwijl we papier wel 6 keer opnieuw kunnen gebruiken.

> hoe het beter kan?

Gooi uw papier in een papierbak. U bespaart dan tot wel 6 keer grondstoffen. Dat is niet alleen veel voordeliger in verwerking, maar belast ook minder de natuur.

Hoe voer ik dit door in mijn bedrijf?

Bij recyclen is het belangrijk dat het hele bedrijf achter uw visie staat. Dat iedereen in het bedrijf, van schoonmaker tot senior medewerker, een steentje wil bijdragen aan deze uitdaging. Een proces dat vaak niet van de een op andere dag geregeld is. Het gedrag van uw medewerkers moet veranderen. Verpakkingsfolies mogen bijvoorbeeld ‘opeens’ niet meer bij het plastic, maar gaan in hun eigen bak. En dat is natuurlijk even wennen.

Scheiden makkelijk maken

Om weerstand of onnodige scheidingsfouten te voorkomen, is goede informatie richting uw medewerkers belangrijk. Wat gaat er veranderen? Wat is het verschil als we het zo doen? En hoe weet ik wat in welke bak moet? En ook belangrijk: de begeleiding voor uw medewerkers. Daar helpen we u graag bij. Door medewerkers te laten zien hoe waardevol afval is, hen te inspireren en te motiveren. En u uiteraard te ondersteunen in het communiceren van die informatie.

> Gratis toolkit ‘Afval scheiden’

Compleet met powerpointpresentaties, flyers, posters en informatiedocumenten om uw medewerkers te informeren, inspireren en motiveren. Download

Hoe u ook start met recyclen?

Succesverhaal

Hoe u een ander-halve-meter-kantoor inricht met strikt recyclebare hulpmiddelen.