Stap 2: Re-use

Hergebruik uw afval of dat van anderen

Vraag uzelf eens af hoeveel er nog ‘goed’ is van wat u weggooit of afschrijft. De kartonnen dozen van een bestelling bijvoorbeeld. Of de kantoormeubelen die na een make-over het bedrijf verlaten. Zijn ze nog goed en kan u ze nog een keer gebruiken? Of kan u er iemand anders blij mee maken?

1. Kan ik mijn afval intern nog hergebruiken?

Bij elk bedrijf komen wel kartonnen verpakkingen binnen. Maak de dozen netjes open en u kunt ze weer gebruiken voor het opsturen en versturen van producten. Maar denk ook aan keukenrestjes in restaurants. Met afsnijdsels kunt u vaak nog prima extra smaak toevoegen aan een ander gerecht.

Repareren beter dan weggooien

Het is heel makkelijk om iets nieuws aan te schaffen als iets anders kapot is. Echter zijn veel producten prima te repareren en daarna weer zo goed als nieuw. Denk aan een pallet. Een plank gebroken? Repareer de pallet met een nieuwe plank en u kunt hem weer gebruiken. Dat scheelt afval.

2. Kan ik iemand anders blij maken met mijn afval?

Uw afval kan heel makkelijk een tweede bestemming krijgen. Neem nu uw oude kantoormeubelen: deze passen misschien niet meer bij de stijl van úw bedrijf, maar misschien nog prima bij de wensen en behoeften van een ander. Hoe mooi is het om deze meubels te hergebruiken door ze niet als afval af te voeren, maar te verkopen via Marktplaats of een Facebookgroep? Een simpel voorbeeld van hergebruik.

Tweedehands is niet minder

Onthoud bij Re-use: tweedehands is niet minder dan nieuw. Het is gebruikt, maar heeft nog volop mogelijkheden. En dat kost u minder in de inkoop of in de afvalverwerking.

Succesverhaal

Hoe foodbar Miss Nice Banana slim bespaart door herbruikbare producten.

Verminder ook uw afval én verwerkingskosten door hergebruik. Hoe u uw medewerkers meeneemt in deze nieuwe ‘Re-use’-gedachte? Onze specialisten helpen u graag.